Yalova‘da Topraklama Ölçümü
Topraklama Ölçümü
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların veya makinelerin (aydınlatma direği, jeneratör, panolar, transformatör, motor gövde, buzdolabı, çamaşır makinesi vb.) aktif olmayan -gerilim altında yük taşımayan- metal kısımlarının olası bir elektrik kaçağı riskine karşı toprağa gömülü bir iletken ile topraklama mekanizmasına bağlanmasına denir.
Can ve mal güvenliğini sağlamak için cihazların aktif olmayan kısımlarının gerilim etkin değeri 50V üstünde olmamalıdır. 50V üzerindeki gerilimlerin insan ve canlı sağlığına ciddi derecede zararlı etkileri vardır. Bu nedenle iletken olarak kullanılmayan kısımların topraklanması (gerilim değerinin sıfır volt ya da ona yakın bir değere indirgenmesi) ile tehlikeler ortadan kaldırılmaktadır. Bu tehlikeleri öngörmek ve engellemek için topraklama ölçümüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Topraklama ölçümü, toprak ile iletken metal arasındaki direnci; diğer bir deyişle toprağa elektrik akımının ve gerilimin geçmemesi için ona karşı uygulanan bir kuvvettir.
Topraklama ölçümü değeri kaç olmalıdır?
Genel kullanım için 10 ohm değeri uygun kabul edilebilir olsa da fabrika ve tesisat gibi yüksek risk grubuna ait yerlerde topraklama ölçüm değeri 5 ohm ve hatta bazen 2 ohm değerinin altında olması gerekmektedir.
Topraklama Çeşitleri:
- Koruma Topraklaması
- İşletme Topraklaması
- Fonksiyon Topraklaması
Topraklama Yapılacak Noktalardan Bazıları:
- Ana Dağıtım Panoları
- Tali Dağıtım Panoları
- Trafo Koruma Topraklaması
- Trafo İşletme Topraklaması
- Yıldırımdan Korunma Tesisatı Topraklaması
- Elektrikli Makine ve Motor Gövdeleri
- Monofaze Prizler
- Kombine Priz Kutuları
Topraklama Ölçüm Periyotları Nasıl Olmalı?
Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanıp 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe giren, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği`nde çeşitli topraklama tesislerinde işletme dönemi içindeki muayene, ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotları verilmiştir.
Bunlar;
-Yeri değişebilen işletme elemanları için kontrol periyotları 6 ay
-Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli zararlı maddelerle çalışabilen işyerleri ve ıslak ortamlarda çalışılan işyerleri için kontrol periyotları 1 yıl
-Sabit işletme elemanları için kontrol periyotları 1 yıl
-Sanayi tesisleri ve iş merkezleri direnç değerleri için kontrol periyotları 1 yıl
-Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri için kontrol periyotları 2 yıl
-Topraklama tesisleri ile ilgili diğer kontroller 2 yıl
-Enerji Nakil ve dağıtım hatları için kontrol periyotları 5 yıl
Makel Test, bu iki yönetmeliğe de uygun olarak, uzman ve sertifikalı ekibi ile kontrol zorunluluğu bulunan Topraklama Ölçümünü yapmaktadır. Firmamız, ölçüm sonucunda tespit ettiği eksiklikleri ve tehlikeleri raporlayarak olası tehlikelerin engellenmesi ve yasal gerekliliklerin uygulanması adına sizlere yardımcı olan yönetmelik ve standartlara göre onaylanmış bir kurumdur.